Doftoljor

Vi har många eteriska doft- och parfymoljor från Interlam. Hos Interlam kan du  även ladda ner parfymkort för att få inspiration och hjälp till att blanda egna parfymoljor.

Eteriska oljor är doftande och flyktiga oljor som finns i olika växtdelar. Traditionellt sett syftar namnet på de oljor som man utvinner genom att destillera växtdelarna. Nuförtiden benämner man även de kallpressade oljorna som eteriska oljor. Eteriska oljor använder man på samma sätt som parfymoljorna. Doften kan spridas med hjälp av till exempel doftkrus eller aromalampor. Till skillnad från parfymoljorna varierar de eteriska oljornas doft med varje skörd precis som med ett årgångsvin. Man använder även eteriska oljor som bas vid framställande av parfymoljor.

Eteriska oljor är av mycket hög kvalitet och följer kraven från europeiska Farmakopéer. Oljorna som är ekologiska har brittiska SOIL Association som kontrollorgan.

Parfymoljor benämner man även som doftoljor eller aromaoljor. De påminner om parfym i den kemiska sammansättningen men innehåller oftast mer doftämnen. Detta beror på att parfymoljorna är tänkta för att sprida doft över större områden.

Doftoljorna är mångsidiga och man använder de på en mängd olika sätt. Det är till exempel möjligt att blanda oljorna med varandra för att på så sätt skapa en egen personlig favoritdoft. Det är roligt att experimentera och prova sig fram.